Bakterie z rodzaju Azotobacter – znaczenie w przyrodzie oraz wykorzystanie w rolnictwie

Mykologia

Bakterie z rodzaju Azoto­­bacter są wolno żyją­cy­­mi pałeczkami tleno­wy­mi o wymiarach 3–6×2–3 µm. 
Komórki tych bakterii mo­­gą występować pojedynczo, w parach lub tworzyć długie łańcuchy. Zasiedlają wiele środowisk, takich jak gleba, woda, osady ściekowe, powierzchnie liści i korzeni. Do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniego zasobu substancji pokarmowych i energetycznych. Pod wpływem niekorzystnych warunków środowiska bakterie te zmniejszają swoje rozmiary, otaczają się błoną i przechodzą w formę cyst. Cechą charakterystyczną omawianych bakterii jest zdolność do wiązania azotu atmosferycznego. Dzięki tej właściwości noszą miano diazotrofów. W obrębie rodzaju Azotobacter znanych jest siedem gatunków: A. chroococcum, A. vinelandii, A. beijerinckii, A. paspali, A. americanus, A. nigricans i A. salinestris. Gatunek Azotobacter chroococcum występuje powszechnie w różnych typach gleb na całym świecie, dominuje on także w glebach Polski. Liczebność Azotobacter spp. w glebach o odczynie obojętnym lub zasado...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy