Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co nowego w biologii?

1 września 2022

NR 52 (Wrzesień 2022)

Spożywanie alkoholu naraża nas na atak kleszczy i komarów

0 50

Piękna pogoda zachęca do spędzania czasu w otoczeniu przyrody: w parku, w lesie, czy nad jeziorem. Tam, w celach relaksu, niektórzy wybierają aktywny wypoczynek, choć wiele osób preferuje leniwą kontemplację otoczenia, rodzinny piknik lub spotkanie ze znajomymi. Niestety, wielokrotnie – i to już nawet wśród licealistów – dodatkiem do wypoczynku jest alkohol. Upomnienia nie działają, a nawet pojawia się argument, że „kto pije i pali ten nie ma robali”. Badania wykazują jednak, że to nieprawda. Ludzie po spożyciu alkoholu mogą być bardziej atrakcyjnym celem dla kleszczy. Kleszcze, podobnie jak komary, wyszukują swoich żywicieli na podstawie bodźców wskazujących na ich obecność w otoczeniu – takich jak wydychany dwutlenek węgla, emitowane ciepło i zapach ciała. Wszystkie te sygnały są wzmacniane pod wpływem spożywanego alkoholu, który nasila pocenie się, rozszerza skórne naczynia krwionośne, zwiększa oddawanie z organizmu ciepła i dwutlenku węgla. Wykazano, że ludzie w krótkim czasie po spożyciu piwa przyciągają więcej komarów od ludzi, którzy nie konsumowali tego trunku. Co prawda wciąż nie przeprowadzono rozstrzygających badań dotyczących indywidualnej atrakcyjności poszczególnych osób. Stwierdzono natomiast, że niektóre gatunki mogą preferować zapach oddechu kobiet bardziej niż mężczyzn. W ostatnich latach gatunki kleszczy będące zagrożeniem dla ludzi i zwierząt domowych, takie jak kleszcz pospolity (Ixodes ricinus) znacznie rozszerzyły swój zasięg występowania, są coraz liczniejsze i dłużej aktywne w ciągu roku. To skutek m.in. zmian klimatu, zmian w sposobie zarządzania gruntami miejskimi i leśnymi, a także aktywności ludzi i ich domowych pupili. Kleszcze, będące nosicielami takich patogenów jak bakterie z rodzaju Borrelia czy wirus odkleszczowego zapalenia mózgu są wszechobecne również na obszarach zieleni miejskiej, gdzie ekspozycja ludzi na nie jest bardzo wysoka. Wypoczynek na łonie natury jeszcze bardziej naraża nas na kontakt z tymi pasożytami. Zwłaszcza biorąc pod uwagę popularność terenów zielonych jako miejsc spotkań towarzyskich i spożywania alkoholu.
W literaturze dotyczącej zagrożeń powodowanych przez alkohol rozróżnia się różne style jego spożywania. Jednym z nich jest tzw. binge drinking, co można przetłumaczyć na język polski jako picie dużych ilości alkoholu w krótkim czasie w celu upicia się. W praktyce przykładem takiego spożywania alkoholu może być okazjonalne picie weekendowe. Ten styl spożycia alkoholu jest powszechny wśród licealistów i studentów, którzy spotykają się w celu zabawy w weekendy po tygodniu nauki. Nierzadko powoduje skrajnie nieodpowiedzialne zachowania i może być szczególnie niebezpieczny, gdy...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy