Termin „mykotoksyny” pochodzi od słów: greckiego mycos – grzyb oraz łacińskiego toxicum – trucizna. Mykotoksynami określa się toksyczne substancje chemiczne wytwarzane przez pewne gatunki grzybów pleśniowych rozwijających się m.in. na produktach żywnościowych i surowcach wykorzystywanych do ich produkcji.
Dział: Toksykologia
Mikroflora otaczająca człowieka w środowisku jego bytowania jest specyficzna. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo nasze postępowanie wpływa na rozwój mikroorganizmów w naszych domach czy miejscach pracy. Niedostateczna wiedza i szereg zaniedbań przyczyniają się do wzmożonego występowania grzybów pleśniowych wokół nas. Grzyby pleśniowe to ponad 250 000 gatunków, jednak tylko około 200 z nich stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i jest ważne dla medycyny, ponieważ mogą powodować infekcje, alergie i reakcje toksyczne. Podkreślić należy, że zdolności toksynotwórcze są cechą gatunkową, a nie rodzajową. Grzyby są jednym ze znanych i powszechnie występujących czynników biologicznych stanowiących zagrożenie dla zdrowia człowieka.