Niewiele jest związków chemicznych tak ważnych dla każdego żywego organizmu jak oksydan, czyli monotlenek diwodoru H2O, nazywany przez nas częściej po prostu wodą. Woda występuje w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – jak wiadomo – lodem. Dzięki swoim właściwościom chemicznym związek ten w warunkach naturalnych może występować na Ziemi we wszystkich stanach skupienia, co jest właściwie ewenementem.
Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem związków chemicznych o znaczeniu biologicznym. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi ośrodek transportu wewnątrzustrojowego (m.in. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów i enzymów). Dzięki wysokiej wartości ciepła właściwego i ciepła parowania umożliwia sprawną termoregulację. Wymienione powyżej to tylko niektóre z powodów sprawiających, że omawiana substancja jest nieodzownym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów – chociaż ich zapotrzebowanie na nią może być bardzo zróżnicowane. Woda stanowi średnio 70% masy dorosłego człowieka, w tym 60–70% limfy, 95% osocza krwi, 90% liści, owoców, 20% kości, 10% szkliwa zębów, tkanki tłuszczowej.
Jeśli chodzi o rośliny, to wypracowały one pewne mechanizmy związane z gospodarką wodną odmienne niż w przypadku zwierząt. Gospodarkę taką rozumie się jako zespół procesów fizjologicznych, które umożliwiają roślinom utrzymanie właściwej zawartości wody w tkankach. Odpowiednie uwodnienie tkanek jest konieczne w celu zapewnienia ciągłości procesów metabol...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!