Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co nowego w biologii?

29 marca 2019

NR 32 (Marzec 2019)

Cappuccino czy mała czarna?

0 42

Alkohol oraz kawa i herbata zawierające kofei­nę są powszechnie sto­so­wanymi używkami cha­­­­­­­­­rakteryzującymi się gorz­kim, dla niektórych osób bardzo nieprzyjemnym smakiem. Ich właściwości, zarówno w przypadku kofeiny – pozytywne – jak i negatywne, głównie w kontekście alkoholu, są bardzo dobrze znane. Jednakże wielu ludzi częściej lub rzadziej świadomie po nie sięga. W przypadku alkoholu spożycie jest często okazjonalne, natomiast zarówno kawa i herbata towarzyszą nam w życiu codziennym. Na podstawie opowiadań znajomych i członków rodziny można łatwo wywnioskować, że ludzie charakteryzują się bardzo różną wrażliwością na kofeinę: jedni piją 5 kaw dziennie, natomiast inni po drugiej kawie czują już zawroty głowy i kołatanie serca. Indywidualne predyspozycje zależne są od metabolizmu i genów go regulujących, co zostało już udowodnione w wielu badaniach naukowych. Z drugiej strony na pewno w swoim otoczeniu znajdziemy ludzi, którzy otwarcie przyznają się, że gorzka kawa im smakuje, jak i tych, którzy są wrażliwi na jej smak i często przy piciu posiłkują się mlekiem czy cukrem. Odpowiedzi na pytanie: z czego wynika takie zróżnicowanie oraz jaka gr...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy