Większość powierzchni Ziemi pokryta jest wodą, czego efektem jest to, że z kosmosu Ziemia wygląda jak niebieska planeta. Tylko 2,5% tej wody to tzw. woda świeża, dostępna, a większość wody na naszej planecie to woda zamrożona, niedostępna w pokrywach lodowych. Wspomnieć należy także, że tylko 1% świeżej wody to woda w jeziorach, rzekach, kanałach i woda podziemna. Tylko 1/3 słodkiej wody może być wykorzystana przez człowieka. Nie są to duże zasoby, jeśli weźmiemy pod uwagę, że woda jest niezbędna dla życia wszystkich istot i ekosystemów oraz kluczowa dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Woda ma ogromny wpływ na nasz organizm, a spożywanie jej odpowiednich ilości przekłada się na prawidłowe działanie wszystkich komórek ciała oraz na dobre samopoczucie. Dlaczego woda jest aż tak ważnym składnikiem diety?
Po pierwsze 60% masy naszego ciała to woda, którą nieustannie tracimy podczas zachodzących wewnątrz naszego ciała procesów fizjologicznych. Po drugie woda pełni wiele kluczowych funkcji, takich jak usuwanie toksyn z organizmu, trawienie, wchłanianie, utrzymanie temperatury ciała, transport wewnątrzkomórkowy, utrzymanie homeostazy, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Pomimo że woda odgrywa tak ważną rolę, ludzki organizm nie ma skutecznego mechanizmu jej magazynowania, co powoduje konieczność ciągłego dostarczania płynów. Mówi się, że powinniśmy spożywać około 1,5–2 litrów wody dziennie. Naukowcy i lekarze wciąż jednak starają się opracować jak najlepsze wytyczne dotyczące zalecanego dziennego spożycia wody. Zapotrzebowanie na wodę nie jest jednakowe dla wszystkich. Zmienia się w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, uwarunkowań osobniczych czy panujących w danym momencie warunków atmosferycznych. Osoby starsze znacznie częściej cierpią z powodu odwodnienia. Co więcej, wraz z wiekiem spada także odczuwanie pragnienia.
Potrzeba uzupełniania płynów może być realizowana nie tylko poprzez picie wody czy napojów, ale także dzięki diecie bogatej w produkty zawierające duże ilości wody. Produkty takie jak owoce i warzywa mogą zawierać nawet do 85% wody, podczas gdy mięso czy ryby między 50–80%, a produkty zbożowe, takie jak chleb zaledwie 20–40%.
Należy pamiętać, że odwodnienie na poziomie 1–2% osłabia funkcje poznawcze, czujność i koncentrację. Spadek zawartości wody o 4% powoduje już dużo poważniejsze i bardziej odczuwalne skutki. Pojawiają się bóle głowy, rozdrażnienie, senność oraz wzrost temperatury ciała u dzieci. Coraz więcej naukowców zwraca uwagę na powiązania pomiędzy spożyciem wody, nawodnieniem organizmu a zdolnościami poznawczymi. Zaobserwowano, że u osób stars...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!