Kto z nas nie lubi owoców? Mam tu na myśli oczywiście te jadalne, które są bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów, a także innych substancji potrzebnych naszemu organizmowi. Obok owoców występujących naturalnie w naszym klimacie drzew, krzewów, krzewinek czy nawet roślin zielnych, takich jak: jabłoń domowa (Malus domestica), grusza polna (Pyrus communis), śliwa domowa (Prunus domestica), aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa), porzeczka agrest (Ribes uva-crispa) czy poziomka pospolita (Fragaria vesca), mamy dzisiaj dostęp do innych, bardziej egzotycznych produktów. Chyba najczęściej wykorzystywanymi i spożywanymi owocami pochodzącymi z innych stref klimatycznych są te wytwarzane przez cytrusy (Citrus), czyli rodzaj roślin należący do rodziny rutowatych (Rutaceae). Zalicza się do nich zwykle co najmniej 20–25 gatunków, których zasięg obejmuje południowe i wschodnie regiony Azji, Australię i wyspy południowo-zachodniego Pacyfiku [1].
Cytrusy wykazują się dosyć charakterystycznymi cechami. Są to najczęściej wiecznie zielone krzewy lub nieduże drzewa o gęstej koronie. U wielu gatunków na pędach występują ciernie. Liście tych roślin są przeważnie pojedyncze. Wyjątek stanowi tutaj poncyria trójlistkowa (Poncirus trifoliata). Blaszka liściowa jest skórzasta i silnie pachnąca. Kwiaty cytrusów wyrastają pojedynczo lub skupio...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!