Na początek trochę historii
Był rok 1811, kiedy francuski chemik, Bernard Curtois, zajmował się produkcją saletry z wykorzystaniem suszonych wodorostów. Pewnego dnia, do czyszczenia miedzianych kotłów, w których powstawała mieszanina warzelnicza, dodał zbyt dużo kwasu siarkowego, czego konsekwencją było pojawienie się fioletowych oparów o nieprzyjemnym, drażniącym zapachu. Jako że Curtois nie miał takich możliwości w swoim laboratorium, poprosił znajomych francuskich badaczy – Charlesa Bernarda Desormesa i Nicolasa Clémenta – o pomoc w identyfikacji zjawiska. W grudniu roku 1813 zostało potwierdzone, iż w ten przypadkowy sposób odkryto nowy pierwiastek. Nazwany został przez Louisa-Josepha Gay-Lussaca jodem, od pochodzącego z języka greckiego słowa ioeidēs = fioletowy. Dość długo panowało mylne przekonanie, iż odkrywcą jest chemik Humphry Davy, który wyprodukował jod metodą Curtoisa i wysłał raport o zidentyfikowaniu nowego pierwiastka do Royal Institution w Londynie.
POLECAMY
Z chemicznego punktu widzenia
Jod jest pierwiastkiem należąc...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!