Kultury in vitro – od laboratorium po ochronę gatunków roślin

Młodzi naukowcy piszą

Każdego roku do atmosfery ziemskiej trafia coraz więcej gazów cieplarnianych. Nasilające się burze, niszczycielskie huragany i cyklony, pożerające lasy pożary – to standard XXI wieku. Powikłania wynikające ze stale zwiększającej się średniej temperatury Ziemi stanowią bezpośrednie zagrożenie dla świata przyrody i ludzi. Z kolei susze oraz rosnące zasolenie gleby skutecznie utrudniają nam uprawę najważniejszych składników naszej diety – roślin. Jedną z broni w walce o zachowanie gatunków roślin, bez których życie na Ziemi jest niemożliwe, może okazać się metoda kultury in vitro.

POLECAMY

Czym są kultury in vitro?

Roślinną kulturą in vitro określa się uprawę tkanek lub komórek roślinnych na pożywce, która zapewnia im wszystkie niezbędne składniki i warunki do prawidłowego wzrostu. Wyróżniamy pożywki stałe, zawierające oprócz wodnego roztworu soli mineralnych, witamin, źródła węgla (sacharozy)...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy