Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co nowego w biologii?

21 listopada 2018

NR 30 (Listopad 2018)

Owady nową paszą dla zwierząt

0 14

Obecnie cały świat zmaga się z deficytem białka. Brakuje zwłaszcza dob­rej jakości białka mogącego być wykorzystanym w żywieniu zwierząt. Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że prawie wszystkie ryby kupowane przez nas w sklepach, np. uchodzące za zdrowe łososie nie są rybami pochodzącymi z odłowów, lecz są hodowane w ogromnych akwakulturach w systemie podobnym do tuczu innych zwierząt jak kury czy trzoda chlewna. W ich żywieniu jako źródło białka wykorzystuje się głównie śrutę poekstrakcyjną ze zmodyfikowanej genetycznie soi lub mączkę rybną. Przerażający jest zwłaszcza fakt, że aby wyprodukować 1 kg ryby jaką znajdziemy w sklepie trzeba odłowić aż 5 kg ryb dzikich w celu przemielenia ich na mączkę, która jest składnikiem paszy. Nic więc dziwnego, że ceny mączek drastycznie rosną, a popyt na nie wcale nie maleje. Z tego powodu zootechnicy poszukują innych źródeł białka, które byłoby tańsze oraz bardziej przyjazne środowisku. Jak wskazuje w najnowszej publikacji dotyczącej żywienia ryb zespół naukow...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy