Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co nowego w biologii? , Otwarty dostęp

18 stycznia 2022

NR 48 (Styczeń 2022)

Ptaki i kawa – problem wielokrotnie złożony

0 190

W ielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki czy nawet kubka kawy. Mała czarna pobudza i ak­­­tywizuje, pomaga w budowaniu relacji i dodaje życiu smaku. Co ma jed­­­­­­­nak wspólnego kawa z ptakami i ochroną przyrody?
Ptaki budzą wielkie fascynacje, także w kontekście kawy. Jedna z etiopskich legend głosi, że pasterz zauważył ptaki pełne energii i nieco zuchwale się zachowujące. Szybko wywnioskował, że to za sprawą diety – miąższu i ziaren kawowca.
Jednak najściślejsze związki ptaków i kawy dotyczą ziaren przerabianych, czyli takich, które nim zostaną wypalone i spożyte, przechodzą przez przewód pokarmowy zwierzęcia i wraz z kałem wydostają się na zewnątrz. Może nie brzmi to specjalnie apetycznie, ale smakosze właśnie w takim działaniu dopatrują się smaku i właściwości niektórych rodzajów kawy. Wśród nich zwraca uwagę pochodząca z Brazylii Jacu Bird Coffee. Ta kawa to efekt współpracy z ptakami z gatunku penelopa ciemnonoga, szerzej znana właśnie jako jacu. Jej powstanie jest związane z fantastyczną historią, gdy początkowo ptaki zajadające się owocami kawowca uchodziły za niezwykłe szkodniki. Wybierały najlepsze owoce, ale ziarna przechodziły praktycznie nienaruszone przez ich przewód pokarmowy. Ponoć tracą nieco goryczki, przez co kawa Jacu ma charakterystyczny, delikatny smak. No i sporo kosztuje, ale to także efekt czasu poszukiwania ptasich odchodów i ich ręcznej obróbki.
Pozostawmy jednak na chwilę kawowych snobów albo znawców wybitnych wąskich konsum...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy

    Komentarze (0)

    Napisz własny komentarz