Dział: Otwarty dostęp

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Relacja człowiek–pies w praktyce: PawAway jako narzędzie edukacyjne i społecznie użyteczne

Jak wygląda nowoczesna, odpowiedzialna opieka nad psami? Platforma PawAway to nie tylko przykład rozwiniętej relacji człowiek–zwierzę, ale też praktyczne narzędzie do rozmów o dobrostanie zwierząt i świadomej opiece w edukacji biologicznej.

Czytaj więcej

Stres u zwierząt – co warto wiedzieć?

Stres nie jest zjawiskiem wyłącznie ludzkim – dotyka także naszych zwierzęcych przyjaciół, takich jak psy, koty, króliki i inne zwierzęta domowe. Choć stres jest naturalną reakcją organizmu na nieznane sytuacje i bodźce, długotrwały stres może prowadzić do problemów zdrowotnych oraz pogorszenia jakości życia zwierzęcia. Dlatego ważne jest, aby jako opiekunowie zwierząt, wiedzieć, jak rozpoznać objawy stresu u naszych pupili oraz jak skutecznie im pomóc. W tym artykule omówimy przyczyny stresu u zwierząt, sposoby radzenia sobie z tym problemem oraz jak zadbać o ich komfort psychiczny.

Czytaj więcej

Przygotowanie zwierzęcia do operacji: jaki sprzęt weterynaryjny wybrać?

Każda interwencja chirurgiczna musi być poprzedzona odpowiednim przygotowaniem pacjenta do planowanego zabiegu. Odpowiedzialność w tym zakresie spoczywa zarówno na opiekunach zwierzęcia, jak i na personelu weterynaryjnym. Kompleksowe przygotowanie do zabiegu chirurgicznego może składać się zarówno z procedur diagnostycznych, jak i żywieniowych czy pielęgnacyjnych. Nowoczesne wyposażenie gabinetu weterynaryjnego pomaga w przeprowadzeniu wszystkich niezbędnych czynności w sposób jak najmniej stresujący dla pacjentów.

Czytaj więcej

Cukier i jego substytuty – słodziki naturalne i sztuczne

O cukrze mówi się dużo, zarówno ze względu na to, że my, ludzie (jako ssaki), na ogół bardzo lubimy słodki smak, jak i ze względu na konsekwencje jego nadmiernego spożycia. OEDC i FAO (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) prognozują, że globalne spożycie cukru z ok. 176 mln ton w latach 2022/2023 będzie wzrastało o ok. 1,4% rocznie, osiągając 196 mln ton do roku 2030! Największy wzrost ma dotyczyć krajów rozwijających się. W krajach rozwiniętych, w związku z większą świadomością zagrożeń wynikających z nadmiernej konsumpcji cukru, jego spożycie będzie wykazywało raczej tendencję malejącą. Alternatywą dla cukru są sztuczne, nieodżywcze substancje słodzące oraz słodkie związki naturalne.

Czytaj więcej

Jak łączyć różne formy działalności w przeciwstawianiu się negatywnym efektom zmiany klimatu: głos społeczno-naukowy

Zmiana klimatu jest jednym z najpoważniejszych wyzwań, z jakimi przyszło się mierzyć ludzkości. Po raz pierwszy odpowiedzialne za nią są nie tylko naturalne procesy, ale przede wszystkim człowiek. Przyszłość naszej planety spoczywa szczególnie w rękach młodego pokolenia, które będzie rozwijać kariery i zakładać rodziny w zupełnie innym świecie niż ten, który znamy. Właśnie dlatego istotny jest nasz głos i działania. Żeby doprowadzić do realnych zmian, należy połączyć społeczną walkę, taką jak strajki czy kampanie, z odkrywaniem nowych technologii i nakierowywaniem świata nauki na problem zmiany klimatu.

Czytaj więcej

Zanieczyszczenie mikroplastikiem – jego wpływ na ekspresję genów i inne konsekwencje

Syntetyczne polimery pojawiły się pod koniec XIX w., ok. 1860 r., ale dopiero w latach 50. XX w. rozpoczęło się globalne zainteresowanie plastikiem. Ze względu na niskie koszty produkcji, lekkość, wytrzymałość czy odporność na korozję, tworzywa sztuczne są szeroko stosowane na całym świecie. W artykule odpowiemy na pytania, gdzie możemy spotkać dziś drobinki plastiku w przyrodzie oraz jaki mają wpływ na rośliny, zwierzęta i życie człowieka.

Czytaj więcej

Samozapłodnienie – koszty oraz krótkoterminowe korzyści

Organizmy żywe wykazują spektakularną różnorodność, jeśli chodzi o systemy rozmnażania. Może dochodzić do zapłodnienia krzyżowego lub samozapłodnienia (skrajna forma chowu wsobnego). Istnieją też takie, które mają mieszany system kojarzenia się.

Czytaj więcej

Hemoglobina – nieoczekiwany regulator procesów roślinnych

Hemoglobina jest hasłem znanym nawet dla biologicznego laika. Jednak wiedza o tym, że występuje ona nie tylko u zwierząt, lecz także we wszystkich królestwach, nie wydaje się już taka oczywista. Ta makrocząsteczka charakteryzuje się różnymi klasami, a każda z nich wyróżnia się odmienną budową, właściwościami fizykochemicznymi i różnicami w pełnionych w organizmie funkcjach.

Czytaj więcej

Svante Pääbo. Eksplorator prehistorycznych genomów. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny 2022

Svante Pääbo, laureat zeszłorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny, jest pionierem analiz DNA prehistorycznych ludzi. Zespół w Instytucie Antropologii Ewolucyjnej Maxa Plancka w Lipsku w Niemczech, który profesor Svante Pääbo stworzył, zsekwencjonował jako pierwszy genom neandertalczyka i zidentyfikował nową grupę prehistorycznych ludzi z Jaskini Denisowej, zwanych denisowianami, na podstawie DNA pochodzącego z kawałka kości palca wielkości winogrona.

Czytaj więcej