Cukier i jego substytuty – słodziki naturalne i sztuczne

Otwarty dostęp Fizjologia człowieka

O cukrze mówi się dużo, zarówno ze względu na to, że my, ludzie (jako ssaki), na ogół bardzo lubimy słodki smak, jak i ze względu na konsekwencje jego nadmiernego spożycia. OEDC i FAO (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) prognozują, że globalne spożycie cukru z ok. 176 mln ton w latach 2022/2023 będzie wzrastało o ok. 1,4% rocznie, osiągając 196 mln ton do roku 2030! Największy wzrost ma dotyczyć krajów rozwijających się. W krajach rozwiniętych, w związku z większą świadomością zagrożeń wynikających z nadmiernej konsumpcji cukru, jego spożycie będzie wykazywało raczej tendencję malejącą. Alternatywą dla cukru są sztuczne, nieodżywcze substancje słodzące oraz słodkie związki naturalne.

Nie da się ukryć, że ludzie mają szczególne upodobanie do smaku słodkiego. Już ludzki płód wykazuje preferencje do słodkich związków w płynie owodniowym. W dużej mierze ma to związek z tym, że cukry (węglowodany), to jedno z głównych źródeł energii. O ile w dawnych czasach pozwalało to człowiekowi wybrać pożywienie, które zapewni mu więcej siły na dłużej, o tyle obecnie, w dobie łatwej dostępności pokarmu, to uwielbienie do słodyczy szybko może przyczynić się do otyłości i związanych z nią innych problemów zdrowotnych. Ten „pociąg” do cukru jest częściowo wyuczony i wpływa na niego wiele czynników, takich jak emocje, bodźce sensoryczne, ale także metabolizm wewnętrzny czy genetyka, która także może mieć znaczenie przy indywidualnych preferencjach tego smaku. Prowadzone dość szeroko badania psychologiczne pokazują, że istnieją związki między odczuwaniem smaku słodkiego a percepcją i zachowaniem społecznym. Jedząc słodkie, możemy być milsi dla innych, nastawieni bardziej pozytywnie. Słodki smak dobrze się kojarzy, stąd takie powiedzenia, jak „słodka miłość”, „słodkie pocałunki”, „słodkie życie” itp.
To, co na ogół utożsamiamy z cukrem spożywczym, to sacharoza. Związek ten dostarcza dużo energii w krótkim czasie. Niestety, ilość tej energii równie szybko spada. Najczęściej ten naturalny produkt wytwarza się z trzciny cukrowej i buraków cukrowyc...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy