Witaminy, mówiąc krótko, to związki organiczne, które dla człowieka nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym, jednak są mu niezbędne do życia. Ich niewielkie ilości są konieczne do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych, pełnią różnorakie funkcje regulacyjne, tym samym wpływając na rozwój organizmu oraz stan zdrowia. Spośród znanych obecnie witamin 4 rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E, K), natomiast pozostałe w wodzie (C i grupa B). To obecnie najczęściej stosowany podział tych związków.
POLECAMY
Trochę historii
W tym miejscu możemy poczuć szczyptę dumy, gdyż za odkrywcę witamin uznaje się naszego rodaka, biochemika Kazimierza Funka. On to, prowadząc badania nad chorobą beri-beri, czyli porażeniem wielonerwowym, doszedł do wniosku, że substancja, którą udało mu się wyodrębnić z otrąb ryżowych i która przyczynia się do zdrowienia, to substancja chemiczna z grupy amin. Nazwał ją witaminą, czyli aminą niezbędną do życia (vita – życie z łac.) Było to w roku 1912, a nazwa funkcjonuje powszechnie do dzisiaj, mimo że po latach badań wiadomo, że większość witamin nie ma wcale charakteru aminowego. Tą pierwszą odkrytą przez Funka witaminą była występująca też m.in. w drożdżach, mleku czy roślinach strączkowych witamina B1.
Witaminy są dla człowieka substancjami egzogennymi, czyli muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz – i tu bardzo istotne jest, aby dostarczać sobie odpowiednią ich ilość, aby procesy, w których uczestniczą, odbywały się bez zakłóceń. A procesy te są niezwykle istotne. W tabeli przedstawiono niektóre z głównych...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!