Barwniki roślinne - zadania eksperymentalne

Laboratorium

Zapraszamy również do przeczytania innego artykułu: Kolorowe eksperymenty naukowe

POLECAMY

Doświadczenie nr 1. Badanie wpływu odczynu roztworu na barwę antocyjanów

Odczynniki: 

  • surowiec:
  • 5 g kwiatów hibiskusa    
  • 10 g czerwonych owoców
  • 5 g kwiatów malwy czarnej lub torebka herbatki owocowej
  • woda, metanol lub woda-metanol
  • 0,1 mol/dm3 HCl
  • 0,1 mol/dm3 NaOH lub KOH

Aparatura i szkło:

  • zlewki 200 ml
  • pipety Paustera lub biureta 50 ml
  • lejek zwykły (średnica około 10 cm)
  • papierki wskaźnikowe (1–14 pH)
  • 2 statywy do probówek
  • 20 probówek
  • bagietka szklana

Na początku należy przeprowadzić macerację wybranego surowca roślinnego (10 g rozdrobnionych czerwonych owoców, 5 g kwiatów hibiskusa, 5 g kwiatów malwy czarnej lub torebka herbatki owocowej). Wykonuje się ją poprzez umieszczenie każdego z surowców (lub wybranych) w osobnej zlewce o pojemności 200 ml i zalanie 50 ml metanolu lub mieszaniny woda-metanol (1:1) lub wody (najlepsze efekty uzyskuje się stosujac metanol lub mieszaninę 1:1 metanol woda) na około pół godziny (im dłużej tym intensywniejsza będzie barwa otrzymanego maceratu). Co kilka minut należy pomieszać bagietką. Uzyskany macerat należy przesączyć przez zwykły lejek (może też być małe sitko). Zbadać pH wyjściowego roztworu za pomocą papierka uniwersalnego. Następnie do 7 probówek wlać po około 2 ml roztworu wyjściowego antocyjanów i rozcieńczyć 1 ml wody destylowanej. Do każdej kolejnej probówki dodawać coraz większą porcję wodnego roztworu wodorotlenku sodu lub potasu zbadać i zanotować zmianę barwy oraz wartość pH odczytaną na podstawie testu wykonanego uniwe...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy