Tajemnice czerwonej kapusty
Aby zbadać, co zawiera dany roztwór, i stwierdzić, czy jest mieszaniną kwasu i wody, czy też nie, można użyć specjalnych wskaźników laboratoryjnych – papierków lakmusowych. Po ich zanurzeniu w roztworze i wyjęciu odpowiednio zmienia się barwa, co umożliwia określenie, czy jest to roztwór kwaśny, zasadowy (taki, jaki otrzymujemy na przykład po rozpuszczeniu w wodzie proszku do prania), czy też obojętny – ani kwaśny, ani zasadowy. Ale takie samo badanie można przeprowadzić z wykorzystaniem dość pospolitego warzywa.
POLECAMY
Należy przygotować:
- 5–6 liści czerwonej kapusty;
- garnek z wodą (ok. 3 szklanek);
- kuchenkę elektryczną;
- 4 szklanki;
- 1 cytrynę;
- 3–4 łyżki octu;
- 1 łyżkę proszku do prania.
Najpierw należy przygotować wywar z czerwonej kapusty, gotując przez kilka minut 5–6 liści rozdrobnionych na mniejsze części w 3 szklankach wody. Po ostygnięciu wywar należy rozlać do 4 szklanek. Potem do jednej szklanki dodać sok wyciśnięty z całej cytryny, do drugiej – kilka łyżek octu, a do trzeciej – 1 łyżkę proszku do prania. Zawartość każdej szklanki należy wymieszać. Do czwartej szklanki niczego nie dodajemy – znajdujący się w niej wywar z liści kapusty posłuży do porównania, jak będzie zmieniać się jego barwa po dodaniu soku z cytryny, octu i proszku do prania.
Co zauważą uczniowie? Wywar z liści czerwonej kapusty będzie miał barwę niebieskofioletową. Po dodaniu soku z cytryny zmieni kolor na czerwony. Także na czerwono zabarwi się wywar w tej szklance, do której został dolany ocet. Z kolei w szklance, do której dodano proszek do prania, roztwór...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!