Liczba godzin lekcyjnych: 2 x 45 minut
Poziom nauczania: gimnazjum
Celem zajęć jest zapoznanie uczniów z prostymi sposobami badania właściwości wody.
Cele szczegółowe:
W zakresie wiadomości uczeń:
POLECAMY
- wymienia fizyczne i chemiczne właściwości wody,
- wyjaśnia, w jaki sposób działa areometr i pehametr oraz do czego służą te przyrządy,
- określa barwę, zapach, mętność badanych próbek wody na podstawie obserwacji,
- opisuje zależność pomiędzy temperaturą wody a gęstością.
W zakresie umiejętności uczeń:
- charakteryzuje właściwości fizykochemiczne wody,
- wykonuje badania jakościowe wody ze stawu, wody mineralnej i wody z wodociągu,
- wyznacza gęstość wody przy pomocy areometru,
- oznacza twardość wody za pomocą testu paskowego,
- ustala wartość pH przy pomocy wywaru z czerwonej kapusty, papierka lakmusowego oraz pehametru,
- wykrywa obecność substancji organicznych w wodzie,
- określa czystość zbiornika wodnego na podstawie obserwacji i przeprowadzonych badań,
- proponuje działania mające na celu poprawę/utrzymanie jakości wody w badanym zbiorniku.
Postawy i przekonania:
- ma świadomość nietypowych właściwości wody oraz ich znaczenia dla organizmów,
- wdraża się do samodzielnej pracy badawczej,
- aktywnie pracuje na zajęciach,
- rozwija umiejętność komunikacji i pracy w grupie,
- kształtuje postawę proekologiczną.
Środki dydaktyczne:
- karta pracy (załącznik 1),
- tabela z wybranymi wartościami wskaźników zanieczyszczeń śródlądowych wód powierzchniowych (załącznik 2),
- koperty z hasłami (załącznik 3),
- zlewki (10 sztuk na grupę),woda mineralna (butelka litrowa na grupę),
- woda z wodociągu (butelka litrowa na grupę),
- przezroczysty pojemnik (3 sztuki na grupę),
- bibuła/papier filtracyjny (6 sztuk na grupę),
- wywar z czerwonej kapusty,
- papierek lakmusowy (kilka sztuk na grupę),
- pehametr (1 sztuka na grupę),
- woda destylowana w tryskawce (1 sztuka na grupę),
- areometr (...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
Co zyskasz, kupując prenumeratę?
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!