Cukier krzepi Czy aby na pewno?

Dietetyka

Rosnące tempo życia bez wątpienia przyczynia się do tego, że coraz więcej osób sięga po żywność wysoko przetworzoną. Spożywanie tego typu produktów pozwala zaoszczędzić czas. Zdecydowanie łatwiej i szybciej jest odgrzać gotowe danie w kuchence mikrofalowej niż przygotować pełnowartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. Łatwość wykonania wydaje się być niezwykle kusząca. Pamiętać jednak należy, że tego typu produkty spożywcze zawierają dużo większe ilości soli, cukru, tłuszczów nasyconych oraz nie są tak bogate w witaminy i sole mineralne jak produkty nieprzetworzone. W krajach wysoko rozwiniętych w zastraszającym tempie rośnie liczba osób cierpiących z powodu takich schorzeń, jak cukrzyca, otyłość czy choroby układu krążenia. Bez wątpienia ma to związek z dietą. To, co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i w jakiej ogólnej kondycji znajduje się nasz organizm. W ostatnim czasie Światowa Organizacja Zdrowia zwraca coraz większą uwagę na zbyt duże spożycie cukru. Przyczynia się ono nie tylko do występowania wspomnianych wyżej chorób, ale także do występowania szeroko rozumianych chorób metabolicznych, problemów ze zdrowiem zębów i jamy ustnej, zaburzeń mikroflory bakteryjnej, a także coraz głośniej komentowanego problemu uzależnienia od cukru. Wspomnieć należy, że aż do lat 70 XX wieku temat spożycia sacharozy, bo najczęściej o niej właśnie myślimy, kiedy mówimy o cukrze, nie budził nadmiernych emocji. Co więcej bardzo popularne było powiedzenie, że cukier krzepi. Dopiero w tamtym czasie zaczęto interesować się ko­­relacją pomiędzy spożyciem cukru a pogarszaniem się stanu zdrowia. Sacharoza jest powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym dwucukrem składającym się z glukozy i fruktozy. Jej obecność nie dziwi w takich produktach jak słodycze, p...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy