Sól – Kolejna biała śmierć?

Dietetyka

Odczuwanie słonego smaku – podobnie jak słodkiego, kwaśnego, gorzkiego czy ostatnio budzącego coraz większe zainteresowanie smaku umami – bardzo silnie wiąże się odczuwaniem przyjemności podczas jedzenia. Pobudki czysto hedonistyczne mają ogromny wpływ na nasze wybory konsumenckie. Jeśli spożywanie określonych produktów jest dla nas przyjemne, to będziemy wybierać te produkty zdecydowanie częściej. Upodobania odnośnie smaków rozwijają się już od wieku niemowlęcego. To właśnie w dzieciństwie kształtuje się nasz smak, nawyki żywieniowe i preferencje dotyczące spożywanych pokarmów. Dzieci jedzące słone potrawy również w dorosłym życiu będą używały sporych ilości soli i będą wolały bardziej słone jedzenie. Nadmiar soli przekłada się również na odczuwanie wzmożonego pragnienia. To z kolei może prowadzić do innych zgubnych wyborów, gdyż dzieci preferują słodkie napoje, rzadko wybierając najzdrowszą wodę. Jest to prosta droga do nadwagi, otyłości i związanych z nimi konsekwencji. Dlatego też niezwykle ważne jest wspieranie dobrych nawyków żywieniowych na każdym etapie życia. U dzieci w ciągu pierwszych kilku lat życia równowaga sodowa jest niezbędna do prawidłowego wzrostu. Co więcej, noworodki są narażone na utratę sodu z moczem, przez co wymagają odpowiedniej podaży tego pierwiastka. Zawartość sodu w mleku matki jest jednak w stanie w pełni pokryć to zapotrzebowanie u malucha. U starszych, dorastających dzieci nadmiar sodu jest tak samo szkodliwy jak u dorosłych i powoduje dokładnie takie same skutki: wzrost ciśnienia krwi i przybieranie na wadze. Te mogą mieć także wpływ na wysokość ciśnienia krwi w życiu dorosłym i ewentualne późniejsze problemy z tym związane. 
Rosnące obawy dotyczące zdrow...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy