Dlaczego jabłko nie zawsze jest słodkie?

Laboratorium

Przemiany cukrów w owocu rzekomym jabłoni

Botanik owocem nazwie organ powstający z zalążni słupka  u roślin okryto­zalążkowych. Zawiera on na­siona, pełni wobec nich funkcje ­ochronne i ułatwia rozsiewanie [1]. Owoce ta­kie, nazywane właściwymi, nie są jedynym ich rodzajem, ponieważ u wielu ro­ślin analogiczne struktury powstają z udziałem innych części roślin niż jedynie słupek. Nazywamy je wtedy owocami rzekomymi, pozornymi lub szupinkowymi i występują one powszechnie w rodzinie różowatych (Rosaceae), np. u poziomki (Fragaria), maliny (Rubus), ale też u jabłoni (Malus), gruszy (Pyrus) i innych [2].

POLECAMY

Rozwój owocu rozpoczyna się zwykle po zapyleniu kwiatu i zapłodnieniu, chociaż, działając na roślinę odpowiednimi hormonami można też wywołać za­wiązanie owocu mimo braku zapłodnienia [3].

Rozwój wspomnianych organów roślinnych jest skomplikowanym procesem. Zastanówmy się więc dziś nad jednym aspektem tego zjawiska. Wiemy, że dojrzałe owoce, np. jabłka, często mają słodki smak, podczas gdy niedojrzałe są kwaśne i cierpkie. Skrobia jest najważniejszym węglowodanem u roślin (jeśli chodzi o substancje zapasowe), które...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy