Dołącz do czytelników
Brak wyników

Biochemia , Otwarty dostęp

18 stycznia 2021

NR 42 (Styczeń 2021)

Pestycydy – syntetyczne czy naturalne?

0 1343

Trudno wyobrazić sobie uprawy zbóż, warzyw, owoców, kwiatów – zarówno te na dużą skalę, jak i amatorskie w przydomowych ogródkach – zupełnie bez stosowania pestycydów. W artykule wyjaśnimy, jaki wpływ na środowisko mają pestycydy i kiedy możemy zastosować do ochrony roślin to, co daje nam przyroda.

Rolnicy czy sadownicy nie mogą pozwolić sobie na niszczenie plonów przez owady, grzyby, bowiem naraziłoby to ich na znacz­­­ne straty finansowe. Po­­dobnie ludzie amatorsko hodujący owoce czy kwiaty na ogół nie chcą mieć każdej czereśni z robakiem czy róż podjadanych przez mszyce. W dobie dużego zanieczyszczenia środowiska naturalnego nierzadko pojawia się temat stosowania środków ochrony roślin czy – mówiąc szerzej – pestycydów. 
Pestycydy (łac. pestis – szkodnik, cedeo – niszczyć) to substancje lub mieszaniny substancji chemicznych bądź biologicznych stosowane do wyeliminowania lub kontroli szkodników: owadów, chwastów, grzybów, bakterii, pasożytów, czyli szkodników, które mogą niszczyć uprawy, prowadzić do chorób zwierząt hodowlanych czy skażenia przechowywanej żywności. Ich zadaniem jest zabijanie, niszczenie, ale również odstraszanie szkodników (repelenty) czy przywabianie (atraktanty, np. feromony).

POLECAMY

Ze względu na to, przeciw jakim szkodnikom są stosowane i jakie mają działanie, wyróżnia się:

  • herbicydy (chwastobójcze)
  • zoocydy (przeciw organizmom zwierzęcym), np.:
    - insektycydy (zwalczające owady, w tym larwicydy niszczące larwy czy owicydy niszczące jaja)
    - moluskocydy (ślimakobójcze)
    - nematocydy (ni...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy