Nie tylko miód

Ekologia

Na pytanie, co takiego produkują pszczoły, zdecydowana większość zapewne odpowie, że miód. Rzeczywiście, ten zdrowy i pyszny produkt to najbardziej znany wytwór pszczelej pracy. Jednakże oprócz miodu istnieje jeszcze kilka innych produktów, które warto poznać przez wzgląd na ich niezwykle cenne właściwości. Miód, pszczele mleczko, pyłek, jad, wosk, propolis, pierzga – oto co mają nam do zaoferowania te pożyteczne i pracowite owady.

W Polsce występuje około 470 gatunków pszczół, ale za produkcję miodu i innych pszczelich produktów, którymi dane jest nam się cieszyć, odpowiada jeden – pszczoła miodna (Apis mellifera). A jak wygląda taka pszczela fabryka? W roju (rodzinie) jest jedna pszczoła matka – królowa, której rolą jest wydawanie na świat potomstwa i tym samym zachowanie gatunku. Matka jest unasienniana przez trutnie, które poza tą funkcją nie pełnią już żadnej innej i po spełnieniu swego obowiązku giną. Podczas rozwoju pszczół obserwujemy kolejne stadia: jaja, larwy (czerw), poczwarki i imago, czyli formy dorosłe. Z jaj niezapłodnionych powstają samce – trutnie, z zapłodnionych natomiast matki lub pszczoły robotnice, które stanowią najliczniejszą grupę w rodzinie. Wśród robotnic, w zależności od wieku, są karmicielki larw, woszczarki, strażniczki, porządkowe i zbieraczki. To właśnie zbieraczki przynoszą do ula nektar (lub spadź), który przekazują robotnicom odpowiedzialnym za jego dalszą obróbkę. Wzbogacany jest on m.in. enzymami, kwasami organicznymi, dojrzewa i tak powstaje miód, będący także pokarmem dla samych pszczół. Zasadniczo miód jest kompleksem węglowodanów (60–85%) i wody (12–23%). Z monosacharydów najwięcej jest łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm glukozy i fruktozy, z disacharydów – maltozy i sacharozy – a z trisacharydów – melecytozy. Około 10% cukrów w miodzie stanowią oligosacharydy, z których spora część wykazuje właściwości prebiotyczne – mogą stymulować wzrost pałeczek mlekowych, głównie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, bytujących w przewodzie pokarmowym człowieka. Ponadto występują w nim niewielkie ilości innych substancji, takich jak: kwasy organiczne (dominuje kwas glukonowy), składniki mineralne, których najwięcej zawierają miody spadziowe (m.in. potas, krzem, sód, żelazo, miedź, magnez), witaminy (B1, B2, PP, B6, B5, H, B9, C, K i śladowe ilości A i D), białka, w któ...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy