Bakterie z rodzaju Pseudomonas są najbardziej różnorodną i znaczącą ekologicznie grupą bakterii na naszej planecie. Szczepy tego rodzaju występują licznie we wszystkich naturalnych środowiskach: lądowym i wodnym.
Bakterie te są gramujemnymi pałeczkami o wymiarach 0,5–1,0 x 1,5–4,0 μm. Komórki dzięki polarnemu urzęsieniu mogą się poruszać. Cechą charakterystyczną niektórych pseudomonadów jest zdolność do produkcji na ubogiej w żelazo pożywce King B barwnika – fluoresceiny, która fluoryzuje w świetle UV (366 nm) na zielononiebiesko. Fluorescencja jest charakterystyczna zarówno dla patogenicznych, jak i saprotroficznych pseudomonadów i jest pierwszą rozpoznawalną cechą po izolacji bakterii z tkanki roślinnej. Bakterie należące do tego rodzaju posiadają wiele cech biochemicznych, które wykorzystuje się do identyfikacji gatunkowej. Badaniu podlegają m.in. następujące cechy:
POLECAMY
- zdolność do wytwarzania wielocukru lewanu,
- obecność oksydazy cytochromowej c,
- aktywność pektynolityczna,
- wytwarzanie dihydrolazy argininy,
- wywołanie reakcji nadwrażliwości na liściach tytoniu.
Pseudomonas jako patogeny roślin
Rodzaj Pseudomonas obejmuje wiele gatunków patogenicznych, w obrębie których dodatkowo wyróżnia się patowary. Przykładowo gatunek P. syringae, który pod względem ekonomicznym jest najważniejszym patogenem roślin, obejmuje ponad 50 patowarów. Bakterie Pseudomonas wywołują różnego rodzaju choroby roślin, zarówno w okresie wegetacyjnym, jak również podczas przechowywania owoców i warzyw (tabela 1). Przykładowo cebula porażana jest przez następujące bakterie z rodzaju Pseudomonas: P....
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!