Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co nowego w biologii?

26 czerwca 2018

NR 26 (Marzec 2018)

Za dużo „energy drinków”

0 186

W Polsce, tak jak na całym świecie, od kilkunastu lat popularne stało się picie napojów energetycznych popularnie nazywanych „energy drinkami” czy (od nazwy jednej z marek) „redbulami”. Napoje te charakteryzują się wysoką dawką kofeiny, tauryny, cukru i witamin z grupy B.

Ich zadaniem jest krótkotrwałe zmniejszenie zmęczenia oraz senności i zwiększenie koncentracji. Często kompanie marketingowe podają różne dodatkowe zalety tych napojów, jednak w większości są one nie poparte badaniami lub zostały znacznie wyolbrzymione. Nie ostrzega się natomiast konsumenta o niebezpieczeństwach, jakie niesie częste spożywanie takich produktów. Sprawie przyglądają się naukowcy już od wielu lat, a dotychczasowy stan wiedzy podsumowali w niedawnym artykule naukowym. Okazuje się, że tak naprawdę niewiele wiadomo; większość badań skupia się na działaniu konkretnych składników (głównie kofeiny i cukru) na organizm, a pomija zarówno fakt występowania w napojach wielu innych substancji chemicznych, a także ich możliwe współoddziaływania. Niewiele wiadomo także na temat łączenia „energy drinków” z alkoholem, co jest często praktykowane, zwłaszcza przez młodzież. Dotychczasowe badania wskazują, że regularne spożywanie napojów energetycznych może p...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy