Bakterie fermentacji mlekowej – aktywność i wykorzystanie w przemyśle

Mikrobiologia

Bakterie fermentacji mlekowej są Gram-dodatnimi niesporującymi ziarenkowcami, pałeczkami lub laseczkami. Przeprowadzają fermentację glukozy do kwasu mlekowego, etanolu i CO2. Wszystkie bakterie mlekowe są beztlenowcami, niektóre z nich tolerują niewielkie stężenie tlenu w środowisku.

Wśród wielu mikroorganizmów produkujących kwas mlekowy w procesie fermentacji cukrów jedynie nieliczne są uważane za gatunki probiotyczne. Aby izolat bakterii został uznany za probiotyczny, musi spełniać odpowiednie kryteria selekcji oraz następujące wymagania: bezpieczeństwo stosowania, cechy funkcjonalne oraz cechy technologiczne. Wymagania te są szczegółowo określone i zawsze precyzyjnie sprawdzane przed dopuszczeniem bakterii do stosowania przez ludzi lub zwierzęta.

POLECAMY

Cechy funkcjonalne szczepów probiotycznych:

  • pochodzenie z mikrobiomu człowieka;
  • ściśle określona przynależność rodzajowa i gatunkowa potwierdzona metodami biologii molekularnej;
  • brak działania patogennego, inwazyjnego oraz karcinogennego;
  • odporność na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych po podaniu doustnym;
  • zachowanie właściwości probiotycznych po procesie technologicznym oraz względnie długim okresie przechowywania;
  • zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, w tym także kwasów organicznych, nadtlenku wodoru oraz bakteriocyn;
  • właściwości powierzchniowe umożliwiające adherencję do komórek nabłonkowych;
  • antagonizm wobec typowych patogenów przewodu pokarmowego lub układu moczowo-płciowego;
  • konkurencja o receptory z komórkami drobnoustrojów patogenicznych, takich jak: Escherichia coli, Salmonella typhimurium;
  • korzystny wpływ na organizm gospodarza, potwierdzony w prawidłowo przeprowadzonych, kontrolowanych badaniach klinicznych. 

 

Cechy technologiczne szczepów probiotycznych:

  • łatwość produkcji dużej ilości...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy