Wśród wielu mikroorganizmów produkujących kwas mlekowy w procesie fermentacji cukrów jedynie nieliczne są uważane za gatunki probiotyczne. Aby izolat bakterii został uznany za probiotyczny, musi spełniać odpowiednie kryteria selekcji oraz następujące wymagania: bezpieczeństwo stosowania, cechy funkcjonalne oraz cechy technologiczne. Wymagania te są szczegółowo określone i zawsze precyzyjnie sprawdzane przed dopuszczeniem bakterii do stosowania przez ludzi lub zwierzęta.
POLECAMY
Cechy funkcjonalne szczepów probiotycznych:
- pochodzenie z mikrobiomu człowieka;
- ściśle określona przynależność rodzajowa i gatunkowa potwierdzona metodami biologii molekularnej;
- brak działania patogennego, inwazyjnego oraz karcinogennego;
- odporność na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych po podaniu doustnym;
- zachowanie właściwości probiotycznych po procesie technologicznym oraz względnie długim okresie przechowywania;
- zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, w tym także kwasów organicznych, nadtlenku wodoru oraz bakteriocyn;
- właściwości powierzchniowe umożliwiające adherencję do komórek nabłonkowych;
- antagonizm wobec typowych patogenów przewodu pokarmowego lub układu moczowo-płciowego;
- konkurencja o receptory z komórkami drobnoustrojów patogenicznych, takich jak: Escherichia coli, Salmonella typhimurium;
- korzystny wpływ na organizm gospodarza, potwierdzony w prawidłowo przeprowadzonych, kontrolowanych badaniach klinicznych.
Cechy technologiczne szczepów probiotycznych:
- łatwość produkcji dużej ilości...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!