Dołącz do czytelników
Brak wyników

Pomysł na lekcję

20 września 2018

NR 29 (Wrzesień 2018)

Co łączy ananasa i żołądek?

0 283
Temat zajęć Co łączy ananasa i żołądek?
Liczba godzin lekcyjnych 2
Poziom: uczniowie VII klasy szkoły podstawowej
Cel zajęć zapoznanie uczniów z budową układu pokarmowego, przedstawienie funkcji poszczególnych elementów przewodu pokarmowego i gruczołów trawiennych oraz zaprezentowanie sposobu działania enzymów
Cele szczegółowe: W zakresie wiadomości uczeń
  • wymienia i opisuje procesy zachodzące w układzie pokarmowym,
  • wyjaśnia, co to jest trawienie i defekacja,
  • wylicza typy zębów występujące u człowieka
  • wymienia części, z których składa się układ pokarmowy,
  • wylicza gruczoły trawienne,
  • rozróżnia elementy, w których zachodzi trawienie, wchłanianie pokarmu oraz wspomagające pracę przewodu pokarmowego
W zakresie umiejętności uczeń
  • opisuje rolę poszczególnych typów zębów,
  • charakteryzuje funkcje poszczególnych elementów przewodu pokarmowego oraz gruczołów trawiennych,
  • rozpoznaje na schemacie elementy układu pokarmowego oraz gruczoły trawienne,
  • opisuje drogę pokarmu w przewodzie pokarmowym,
  • omawia etapy trawienia składników pokarmowych
Postawy i przekonania:
  • wyszukuje w różnych źródłach potrzebne informacje,
  • doskonali umiejętność pracy w grupie,
  • właściwie zachowuje się na zajęciach
Środki dydaktyczne:
  • łamigłówka (załącznik 1),
  • nazwy potrzebne do podziału na grupy (załącznik 2),
  • ilustracje przedstawiające elementy układu pokarmowego (załącznik 3),
  • opisy doświadczeń (załącznik 4),
  • woda, 
  • kleik skrobiowy, 
  • ślina, 
  • jodyna, 
  • zlewki, 
  • pipeta,
  • mleko, 
  • świeży sok z ananasa, 
  • dwie próbówki,
  • wątróbka surowa oraz ugotowana, 
  • woda utleniona 10%, 
  • szalki,
  • karta doświadczeń (załącznik 5),
  • film edukacyjny (//www.youtube.com/watch?v=0kw1m3NxfUA),
  • sprzęt multimedialny
Strategie nauczania:
  • problemowa,
  • operacyjna
Formy pracy:
  • indywidualna, 
  • grupowa,
  • zbiorowa
Metody nauczania:
  • metody oparte na słowie: pogadanka, 
  • metody oparte na obserwacji: film dydaktyczny, pokaz,
  • metody oparte na działalności praktycznej: doświadczenia, karta pracy

 

Przebieg lekcji
I. Faza przygotowawcza:
  • Przywitanie uczniów
  • Czynności organizacyjno-porządkowe
  • Prowadzący rozdaje uczniom łamigłówkę (załącznik 1), jej rozwiązanie jest tematem zajęć. 
  • Nauczyciel zapisuje temat na tablicy
II. Faza realizująca:
  • Prowadzący pyta uczniów, jakie procesy zachodzą w układzie pokarmowym. Uczniowie zapisują notatkę w zeszycie
  • Następnie nauczyciel dzieli uczniów na grupy wykorzystując załącznik 2. Każda z grup odszukuje, wśród przyniesionych przez nauczyciela obrazków, ilustracje wylosowanego narządu (załącznik 3) oraz wykonuje zadanie, które polega na odszukaniu i zaprezentowaniu najważniejszych informacji na temat przydzielonej części układu pokarmowego. Po ustalonym czasie zespoły przedstawiają wyniki swojej pracy. Dodatkowo podczas prezentacji, uczniowie dokładają kolejne elementy układu pokarmowego
  • Prowadzący podkreśla, że trawienie pokarmów jest możliwe dzięki enzymom trawiennym. Nauczyciel rozdaje uczniom instrukcje potrzebne do wykonania doświadczeń (załącznik 4) oraz karty do uzupełnienia (załącznik 5). W razie konieczności pomaga uczniom podczas wykonywania doświadczeń
  • Wspólne omówienie i interpretacja wyników – nawiązanie do tematu
III. Faza podsumowująca:
  • W celu utrwalenia zdobytych wiadomości i umiejętności dzieci wykonują zadanie (załącznik 6). Po wspólnym sprawdzeniu nauczyciel prezentuje film edukacyjny „Jak organizm trawi pokarm?”
  • Prowadzący podsumowuje zajęcia,...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy