Ostatnie lata to okres bardzo dużej popularności napojów energetycznych, izotonicznych, witaminowych. Należą one do kategorii tzw. żywności funkcjonalnej, czyli produktów dietetycznych, które dostarczają organizmowi składników odżywczych, energii, służą do zaspokajania specyficznych potrzeb żywieniowych organizmu.
Energetyki. Napoje energetyczne pojawiły się po raz pierwszy w sprzedaży w USA w 1949 r., natomiast w Europie wprowadzono je na rynek w 1987 r. Obecnie są najszybciej rozwijającym się produktem w branży napojów od czasów wody butelkowanej. W ostatnich latach obserwuje się wzrost popularności energetyków wśród młodzieży oraz dzieci. W dużej mierze wpływa na to reklama oraz brak prawnych uregulowań dotyczących ich sprzedaży, i to zarówno w Polsce, jak i na świecie.
Energetyki zostały opracowane z myślą o stymulacji psychicznej i fizycznej organizmu. Mają na celu poprawiać koncentrację, zwiększać czujność umysłową, przeciwdziałać zmęczeniu, usprawniać metabolizm. Do substancji mających za zadanie zwiększanie energii należą m.in.: kofeina, guarana, tauryna, glukuronolakton, żeń-szeń, L-karnityna, yerba mate, gorzka pomarańcza. Do tego oczywiście należy dodać także cukier, który – jak wiadomo – również ma działanie pobudzające lub słodziki, jak aspartam, acesulfam, sukraloza. Ponadto mogą zawierać witaminy, głównie z grupy B i minerały.
Podstawowy składnik energetyków – kofeina, to alkaloid purynowy naturalnie występujący w roślinach, głównie w kawie, herbacie (teina), guaranie, kakao. Substancja ta jest stymulantem ośrodkowego układu nerwowego i zarazem jest najczęściej przyjmowanym stymulantem psychoaktywnym na świecie. Poza tym kofeina zwiększa przepływ krwi przez nerki, przesączanie kłębuszkowe, wydalanie sodu, ponadto jest silnym stymulantem wydzielania kwasu żołądkowego i motoryki przewodu pokarmowego. Kofeina może wywoływać skutki niekorzystne dla zdrowia, od lekkich po ciężkie, co w dużej mierze zależy od spożytej dawki substancji, stanu zdrowia danej osoby czy jej wieku. Do lekkich należą m.in.: niepokój, niepokój ruchowy, bezsenność, skurcze czy drżenie mięśni, zaczerwienienie twarzy, zwiększone oddawanie moczu, pobudzenie, przyśpieszona bądź nieregularna akcja serca, zaburzenia jelitowo-żołądkowe. Do ciężkich działań niepożądanych mogących wystąpić po spożyciu dużej ilości kofeiny należy zaliczyć: dezorientację, omamy, drgawki, arytmię, niedokrwie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!