Dołącz do czytelników
Brak wyników

Pomysł na lekcję

16 maja 2022

NR 50 (Maj 2022)

Izolacja i właściwości olejków eterycznych – lawendowego i imbirowego

0 129

W przyrodzie jest szereg olejkodajnych surowców roślinnych, np. skórki cytrusów, kora cynamonowca, liście melisy i mięty, kwiaty lawendy, sproszkowane kłącza imbiru, z których pozyskuje się cenne olejki eteryczne. Olejki eteryczne poza charakterystycznym dla danego surowca roślinnego przyjemnym zapachem odznaczają się też działaniem prozdrowotnym i leczniczym poprzez przygotowanie z nich odpowiednich preparatów, jak choćby stosowanych w aromaterapii, otrzymywanie olejków do masażu, do inhalacji, w kosmetykach i preparatach do pielęgnacji ciała i włosów.
W celu wyizolowania olejków eterycznych z odpowiednich surowców roślinnych stosuje się techniki, takie jak: destylację z parą wodną, ekstrakcję, macerację na zimno i na ciepło i metodę enfleurage. Technika enfleurage jest najstarszą metodą pozyskiwania olejków eterycznych poprzez pochłanianie ich przez tłuszcz, stosowaną zwłaszcza do izolacji substancji zapachowych z delikatnych płatków kwiatów np. jaśminu czy pomarańczy. Obecnie maceracja na ciepło bądź zimno została praktycznie całkowicie zastąpiona przez szybką ekstrakcję z lotnymi rozpuszczalnikami. Jednak w warunkach lekcyjnych wykonanie ekstrakcji lotnymi rozpuszczalnikami, które to należy potem w odpowiedni sposób odparować w celu pozyskania już czystego olejku eterycznego, jest trudne. To, jaką technikę należy wybrać, uzależnione jest od charakteru chemicznego poszczególnych składników olejków eterycznych, jednak zasadniczo są one dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, np. eter dietylowy, chloroform, dichlorometan, octan etylu. Dobór rozpuszczalników do rozpuszczenia substancji dobiera się na zasadzie „podobne rozpuszcza się w podobnym”. Wyróżnia się rozpuszczalniki polarne i niepolarne. Polarne substancje cechują się dużym momentem dipolowym, a także t...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy

    Komentarze (0)

    Napisz własny komentarz