Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co nowego w biologii?

14 sierpnia 2018

NR 17 (Wrzesień 2016)

Kopciuszek Phoenicurus ochruros

0 28

Kopciuszek to pospolity, niepozorny ptak wielkości wróbla. Prawdopodobnie każdy miał okazję kiedyś go spotkać. Bardzo ruchliwy, często potrząsa ogonem, sprawiając wrażenie zaciekawionego i podekscytowanego. 

Samce mają smolisto czarną pierś, pomarańczowo rdzawe podogonie i ogon – wyglądają więc, jakby zostały okopcone przez dym z komina, na którym chętnie przesiadują. Prawdopodobnie dlatego polska nazwa tego gatunku (tak jak postaci z bajki) pochodzi od słowa „kopeć”, oznaczającego osad z sadzy. Samiczki są skromniej ubarwione, szarobrunatne, ale także z pomarańczowym ogonem. Można je pomylić z samicami pleszki, do których są łudząco podobne, jednak samice pleszki są wyraźnie jaśniejsze. 

Kopciuszki można łatwo zaobserwować na dachach, murkach, kominach, czy też antenach, gdzie śpiewają swoją charakterystyczną pieśń. Można w niej rozróżnić dwie części, oddzielone charakterystycznym, trzeszczącym przerywnikiem. Ten trzeszczący fragment piosenki (niektórzy porównują go do dźwięku szkła rozgniatanego butem na betonie) sprawia, że piosenka kopciuszka wyraźnie wyróżnia się spośród śpiewu innych gatunków.

Kopciuszek niegdyś zamieszkiwał wy­łącznie górskie rejony środkowej i zachodniej Europy oraz środkowej Azji, a gniazda zakładał na skałach. Dopiero na początku XIX wieku rozpoczął ekspansję na tereny nizinne. Obecnie jest to ptak siedlisk zurbanizow...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy