Dzikie pszczoły na wagę złota
Obecnie prawie wszystkie ekosystemy na Ziemi są bezpośrednio lub pośrednio poddawane wpływom człowieka. Problemem jest utrzymanie trwałości funkcji pełnionych przez gatunki w środowisku – a ma to bezpośredni związek z jakością naszego życia. Dlatego nawet obszary przekształcone i zdominowane przez człowieka – m.in. tereny zurbanizowane i miasta – pełnią ważną funkcję w ochronie różnorodności biologicznej. Ich znaczenie będzie rosło wraz ze wzrostem populacji ludzi na świecie. Pszczoły są specjalną grupą owadów – całkowicie uzależnioną od kwitnących roślin stanowiących ich jedyne źródło pożywienia. Obecnie szacuje się, że niemalże 85% kwitnących roślin jest zapylanych przez owady, wśród których – w większości regionów geograficznych na świecie – pszczoły są naważniejszymi zapylaczami. Warto zaznaczyć, że te owady mają znaczący wpływ na produkcję żywności, ponieważ zapewniają plony roślin uprawnych (owoców: jabłek, pomarańczy, pomidorów, papryk, truskawek, malin, czereśni, porzeczek; warzyw: marchwi, cebuli, dyni; upraw przemysłowych: rzepaku, gryki, bawełny; orzechów: migdałów; roślin przyprawowych: bazylii, szałwii, kopru, tymianku, rozmarynu; roślin przeznaczonych na paszę dla zwierząt: lucerny, koniczyny, nostrzyka; roślin zielarskich: rumianku, lawendy, wiesiołka). Dzikie pszczoły i inne owady (m.in. motyle, chrząszcze, osy, mrówki), podobnie jak pszczoła miodna, są ważnymi zapylaczami. W rachunku ekonomicznym roczne korzyści uzyskane dzięki owadom zapylającym na terenie Europy szacuje się na ok. 22 miliardy euro. Rośnie jednak obawa o spadek liczebności populacji dzikich pszczołowatych (pszczół samotnic, trzmieli), co może mieć poważne konsekwencje ekologiczne dla środowiska i ekonomiczne dla gospodarki. Wśród przyczyn wpływających negatywnie na...