M3 dla pszczoły – projekt badawczy w szkołach

Pomysł na lekcję Otwarty dostęp

Dzikie pszczoły na wagę złota


Obecnie prawie wszystkie ekosystemy na Ziemi są bezpośrednio lub pośrednio poddawane wpływom człowieka. Problemem jest utrzymanie trwałości funkcji pełnionych przez gatunki w środowisku – a ma to bezpośredni związek z jakością naszego życia. Dlatego nawet obszary przekształcone i zdominowane przez człowieka – m.in. tereny zurbanizowane i miasta – pełnią ważną funkcję w ochronie różnorodności biologicznej. Ich znaczenie będzie rosło wraz ze wzrostem populacji ludzi na świecie. Pszczoły są specjalną grupą owadów – całkowicie uzależnioną od kwitnących roślin stanowiących ich jedyne źródło pożywienia. Obecnie szacuje się, że niemalże 85% kwitnących roślin jest zapylanych przez owady, wśród ­których – w większości regionów ­geograficznych na świecie – pszczoły są naważniejszymi zapylaczami. Warto zaznaczyć, że te owady mają znaczący wpływ na produkcję żywności, ponieważ zapewniają plony roślin uprawnych (owoców: jabłek, pomarańczy, pomidorów, papryk, truskawek, malin, czereśni, porzeczek; warzyw: marchwi, cebuli, dyni; upraw przemysłowych: rzepaku, gryki, bawełny; orzechów: migdałów; roślin przyprawowych: bazylii, szałwii, kopru, tymianku, rozmarynu; roślin przeznaczonych na paszę dla zwierząt: lucerny, koniczyny, nostrzyka; roślin zielarskich: rumianku, lawendy, wiesiołka). Dzikie pszczoły i inne owady (m.in. motyle, chrząszcze, osy, mrówki), podobnie jak pszczoła miodna, są ważnymi zapylaczami. W rachunku ekonomicznym roczne korzyści uzyskane dzięki owadom zapylającym na terenie Europy szacuje się na ok. 22 miliardy euro. Rośnie jednak obawa o spadek liczebności populacji dzikich pszczołowatych (pszczół samotnic, trzmieli), co może mieć poważne konsekwencje ekologiczne dla środowiska i ekonomiczne dla gospodarki. Wśród przyczyn wpływających negatywnie na...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy