Wśród niektórych kręgowców (ptaki, tropikalne ryby) możemy spotkać bardziej złożone mechanizmy widzenia barw niż u ludzi [1]. Jeśli chodzi o bezkręgowce, to trzeba wspomnieć, że w przeciwieństwie do naszego wzrok pszczół i trzmieli jest wrażliwy na ultrafiolet. Motyle z rodzaju Papillio posiadają sześć typów fotoreceptorów [2]. Ustonogi (Stomatopoda) dysponują natomiast aż 12 różnymi typami fotoreceptorów [3].
POLECAMY
Zdolność do widzenia barw jest przydatna, choćby dlatego, że w przyrodzie barwy występują w dużej obfitości, zarówno w świecie nieożywionym, jak i ożywionym. Pozostawiając tym razem na boku faunę, zajmijmy się zagadnieniem barw w świecie roślin.
Roślinom zawdzięczamy bardzo wiele barwników. Wśród substancji tych możemy wyróżnić chlorofile, antocyjany, karotenoidy, ksantofile i betalainy. Nie można też zapomnieć o pomarańczowej kurkuminie otrzymywanej z kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa) i niebieskim indygo pozyskiwanym z liści indygowców (Indigofera) z rodziny bobowatych (Fabaceae).
Szczególnie interesujące cechy mają barwniki z grupy chlorofili i antocyjanów. W warunkach szkolnych możemy z łatwością przeprowadzić proste doświadczenia związane z izolacją tych barwników z materiału roślinnego, a także zaobserwować niektóre z ich ciekawych właściwości.
Zielony czy czerwony?
Chlorofile to grupa organicznych związków chemicznych występujących u roślin, glonów i zdolnych do prowadze...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!