Ogórek pod mikroskopem

Pomysł na lekcję

Proponowane doświadczenia 1–3 są skierowane do uczniów szkół ponadpodstawowych znających budowę komórek i poszczególne organelle znajdujące się w nich, a ponadto klas biologicznych wyposażonych w mikroskopy. Czas wykonania – do dwóch godzin lub dłużej, gdyby wykonywać wszystkie zaproponowane części.

W komórkach zielone barwniki są zlokalizowane w chloroplastach w postaci kompleksu ze specyficznym białkiem – chloroplastyną. W skali makroskopowej skórka ogórka jest zielona i głównie tu znajdują się zielone barwniki ogórków – chlorofile. W obrazie mikroskopowym preparatu ze skórki ogórka owa „zieleń” jest zlokalizowana punktowo w postaci dużej liczby chloroplastów widocznych jako zielone kuliste obiekty. Natomiast jasnozielony miąższ ogórka jako preparat w obserwacji mikroskopowej pozwala zauważyć jedynie pojedyncze chloroplasty przypadające na poszczególne komórki. 

POLECAMY

Z uwagi na fakt, że ogórek jest warzywem zawierającym do 90% wody, można z jego udziałem przeprowadzić plazmolizę i deplazmolizę. Plazmoliza jest zjawiskiem, w którym następuje odstawanie protoplastu od ściany komórkowej, pojawiającym się w wyniku utraty wody, czyli tzw. turgoru. Plazmoliza zasadniczo dotyczy komórek roślinnych mając...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy