Gdyby nie niepozorny owad, wanilia mogłaby nigdy nie znaleźć się na naszych stołach i nie poznalibyśmy smaku waniliowych lodów! Vanilla planifolia to jeden ze 110 gatunków storczyków należących do rodzaju Vanilla występujący w tropikalnych rejonach naszego globu. Z owoców tego pnącza o mięsistej łodydze i mięsistych liściach pozyskuje się nasiona wykorzystywane jako przyprawa (fot. 1). Nasiona te, obok szafranu i kardamonu, są jedną z najdroższych przypraw świata, ponieważ ich wyprodukowanie jest czaso- i pracochłonne. Aby doszło do rozwoju owoców, bladożółte kwiaty Vanilla zapylane są przez małą pozbawioną żądła pszczołę (ang. melipona bee) lub rzadziej przez kolibry występujące w południowej części Meksyku. Chociaż roślinę Vanilla planifolia można uprawiać na innych obszarach strefy tropikalnej, np. na Madagaskarze, skąd pochodzi ¾ zbiorów komercyjnie uprawianej wanilii, na Hawajach lub w Indonezji, musi być ona zapylana ręcznie, co nie jest prostym zadaniem. Kwiaty pojawiają się w ciągu jednego miesiąca i są zdolne do zapylenia jedynie przez kilka porannych godzin. Jeśli nie dojdzie do niego dość szybko, zamierają i opadają. Owoce w formie długich torebek zbiera się jeszcze zielone. Aby uzyskać intensywny aromat wanilii, owoce muszą być poddane wysuszeniu i fermentacji. Proces ten trwa około sześciu miesięcy, w czasie których są one zanurzane w gorącej wodzie, zawijane w tkaninę, rozkładane na słońcu, aby woda odparowała, a potem poddane fermentacji w przewiewnych pomieszczeniach.
POLECAMY
Fot. 1. Vanilla planifolia – roślina, z której pozyskuje się wanilię
Naturalny zapach wanilii pochodzi od około 500 komponentów, które składają się na bogaty waniliowy bukiet. Niestety produkcja naturalnej wanilii to kropla w...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!