Niestety z powodu korzyści, jakich dostarcza nam kakaowiec, zaczęliśmy pożądać go jeszcze bardziej. Rozpoczęto działania mające zwiększyć ilość i jakość plonów. Czynności te z jednej strony przyniosły pożądany efekt, a z drugiej doprowadziły do paraliżu na plantacjach kakaowca. Ingerencja w genom i powstanie nowych, lepszych odmian sprawiły, że na świecie zaczęła dominować uprawa tylko jednej odmiany. W efekcie zamiast dzikich ostoi drzew Afrykę i Amerykę pokryły plantacje wyselekcjonowanych genotypów roślin. Wkrótce niska różnorodność genetyczna kakaowca stała się poważnym zagrożeniem dla plantatorów. Na ratunek słodkiemu genomowi kakaowca ruszyli naukowcy. Dziś to oni są strażnikami historii ewolucyjnej kakaowca. Jak to się stało?
POLECAMY
Wkroczenie człowieka w historię ewolucyjną
W 1753 r. w dziele Species Plantarum Karol Linneusz opisał roślinę, powszechnie nazywaną Cacao, nadając jej nazwę Theobroma cacao L. (gr. theos –bóg, broma – pokarm). W Polsce znana jako kakaowiec właściwy, przedstawiciel rodziny Malvaceae (ślazowate).
Kakaowiec to niewysokie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- ...i wiele więcej!