Słodki genom – czekolada w rękach naukowców

Ekologia

Mówiąc o kakaowcu, wyobrażamy sobie czekoladę i różnego rodzaju wyroby, jakie z niej powstają. Ziarna kakaowca są pełne wartościowych mikro- i makroelementów, wykazują właściwości przeciwutleniające oraz neutralizujące wolne rodniki. Wysoka zawartość dopaminy, serotoniny i tryptofanu wpływa korzystnie na procesy metaboliczne w mózgu. Z tego powodu poleca się sięgnąć po czekoladę w sytuacjach stresowych lub przy spadku nastroju, gdyż wspomniane związki wpływają na produkcję endorfin.

Niestety z powodu korzyści, jakich dostarcza nam kakaowiec, zaczęliśmy pożądać go jeszcze bardziej. Rozpoczęto działania mające zwiększyć ilość i jakość plonów. Czynności te z jednej strony przyniosły pożądany efekt, a z drugiej doprowadziły do paraliżu na plantacjach kakaowca. Ingerencja w genom i powstanie nowych, ­lepszych odmian sprawiły, że na świecie zaczęła dominować uprawa tylko jednej odmiany. W efekcie zamiast dzikich ostoi drzew Afrykę i Amerykę pokryły plantacje wyselekcjonowanych genotypów roślin. Wkrótce niska różnorodność genetyczna kakaowca stała się poważnym zagrożeniem dla plantatorów. Na ratunek słodkiemu genomowi kakaowca ruszyli naukowcy. Dziś to oni są strażnikami historii ewolucyjnej kakaowca. Jak to się stało?

POLECAMY

Wkroczenie człowieka w historię ewolucyjną

W 1753 r. w dziele Species Plantarum Karol Linneusz opisał roślinę, powszechnie nazywaną Cacao, nadając jej nazwę Theobroma cacao L. (gr. theos –bóg, broma – pokarm). W Polsce znana jako kakaowiec właściwy, przedstawiciel rodziny Malvaceae (ślazowate).
Kakaowiec to niewysokie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Biologia w Szkole"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!

Przypisy